عزت نفس چیه؟

عزت نفس به معنای ساده به این معناس که من به خودم ایمان داشته باشم، خودم رو دوست داشته باشم، و توانایی این رو داشته باشم که چه تو شرایط عادی و چه توی شرایط سخت مسو.لیت خود و کارهایم خودم رو بدونم. افرادی که عزت نفس سالم دارند، قدر خود شون رو میدونن و با افکار و باورهای غلط به روح و روان خودشون هیچ آسیبی نمیزنند.
در این مقاله میخواهیم انواع عزت نفس و تفاوت آنها را بررسی خواهیم کرد؛ همچنین، با راهکارهایی که به ایجاد عزتنفس سالم کمک میکند، آشنا میکنیم.
اهمیت عزتنفس؟
اهمیت عزتنفس اصلا غیرقابل چشمپوشی نیست؛ چون یکی از عوامل تعیینکننده موفقیت یا شکست، انتخابهای فرد، ایجاد انگیزه است. داشتن عزت نفس سالم برای حفظ سلامت روان ضروری است. عزت نفس سالم به شما کمک میکند که با نگرش و دیدگاه مثبت زندگی کنید. در مقابل، عزت نفس پایین همیشه با این تصور که به اندازه کافی خوب نیستید، به زندگی نگاه میکنید و این یعنی شکست!
انواع عزت نفس
به طور کلی، سه نوع عزت نفس وجود دارد که عبارتند از:
عزت نفس کاذب

افرادی که دارای عزتنفس کاذب هستند، همیشه خود را بهتر از دیگران میدانند و به دیگران به چشم تحقیر نگاه میکنند. افراد دارای عزتنفس کاذب در برقراری ارتباط سالم با دیگران بسیار مشکل دارند. همیشه اطرافیان را به دید رقیب میبینند و اغلب اوقات از آسیبرساندن به بقیه برای رسیدن به موفقیت ناراحت نمیوند و انجام میدخند.
به حرف دیگران توجهی ندارند. مدام سایرین را سرزنش میکنند، آنها را کم ارزش میدانند و به طور خصمانه با آنها رفتار میکنند. از طرف دیگر، قادر به اصلاح اشتباهات خود نیستند و ترس زیادی از طرد شدن و شکست خوردن دارند. از نظر این افراد شادی در رسیدن به موفقیت خلاصه میشود؛ اما واقعیت این است که با این نگرش به خوشبختی نمیرسند. این نوع عزتنفس بسیار منفی است؛ چون از ایجاد روابط سالم جلوگیری میکند.
عزتنفس سالم

عزتنفس سالم یکی دیگر از انواع عزتنفس است که افراد دارای آن خودشان را دوست دارند و میپذیرند. آنها به خود و تواناییهایشان ایمان دارند و میدانند که بر هر چالشی میتوانند غلبه کنند.
از مهمترین مزایای عزتنفس سالم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- نداشتن نگرانی درباره قضاوت دیگران
2- آماده بودن برای پذیرش چالشهای مختلف و یادگیری موضوعات جدید
3- احساس رضایت از زندگی
عزتنفس پایین و معمولی

نشانه عزتنفس پایین خود ناباوری است. درواقع افرادی که عزتنفس پایینی دارند، خودشان را کمتر از حد متوسط میدانند. خود را باور ندارند، به تواناییهایشان اعتماد ندارند و برای خود ارزشی قائل نیستند. حرمت نفس پایین میتواند روی بسیاری از جنبههای زندگی فرد تاثیر بگذارد. به طوریکه احتمال بروز مشکلات زیر را افزایش میدهد:
روابط ضعیف: عزتنفس پایین فرد را در روابط شخصی و کاری دچار مشکل میکند؛ چون به ارزشمند بودن خود شک دارد و برای خشنود کردن افراد نامناسب تلاشهای بیهوده انجام میدهد.
اعتیاد: افرادی که حرمت نفس پایینی دارند، ممکن است برای کنترل احساسات منفیشان به مصرف مواد مخدر روی بیاورند. آنها از مواد مخدر یا الکل به عنوان راه فرار استفاده میکنند؛ در نتیجه، در معرض اثرات مخرب این مواد قرار میگیرند.
افسردگی و اضطراب: عزتنفس پایین باعث افسردگی، اضطراب، نگرانی، ترس و احساس غم و اندوه میشود.
برای ایجاد عزتنفس چه باید کرد؟
نقاط قوت و نقاط ضعف خود را یادداشت کنید تا برداشتی صادقانه و واقه بینانه ای از خود داشته باشید.
اهداف خود را تعیین کنید؛ اهداف کوچک و قابل دسترسی برای خود تعیین کنید.
از مقایسه با دیگران دست بردارید و تنها خودتان را با خودتان مقایسه کنید، هیچ دو نفری را نباید با هم مقایسه کرد.
از کمال گرایی دست بکشید و اشتباهات خود را بپذیرید چون هیچکس کامل نیست و هرکس یک ایراداتی دارد و این کار فقط باعث نا امیدی شما میشود درحالیکه پذیرفتن اشتباهات به رشد شما کمک میکند.
خودتان را دوست بدارید؛ برای خود ارزش قائل باشید و به خودتان عشق بورزید، با مهربانی با خود صحبت کنید و برای خود هدیه بخرید و از تفریح کردن لذت ببرید.
از تحقیر کردن خود بپرهیزید حتی در قالب جملات با محتوای شوخی و مسخره.
گناهکار بودن را از خود دور کنید؛ افرادی که عزت نفس پایینی دارند مدام احساس میکنند که باعث ناراحتی و آزار دیگران شده اندو این حس گناهکار بودن را از خود دور کنید.
کلام آخر
عزتنفس فرآیندی نیست که یک شبه بدست بیاریم. بلکه به مرور و با انجام تمرینات میتونید در خود پرورش بدید بهت پیشنهاد میکنم حت را که هدیه من به تو دوست عزیز است و در قسمت آموزشهای رایگان قرار داده شده است را گوش بده و تمرین کن.
- فایل دانلودی ندارد
برای دسترسی به لینک های دانلود وارد حساب کابری خود شوید.
ورود به حسابگزارش خرابی لینک پسورد فایل :
دیدگاهتان را بنویسید